messzebbre nem is

újzélandifuti

újzélandifuti

Vilagbajnok borok

2015. március 21. - hipszi

Itt Blenheimben elkezdtem dolgozni, iszonyat kemeny a melo, szoloszetben vagyunk es marciusban szuretelunk.. itt ez a szokas. Itt most osz van :)

Eleg komolyan veszik a kiwik a borukat, rengeteg szolos van itt. Itt talalhato a vilag legdelebbi teruleten elhelyezkedo szolose is, Central Otagoban, ott, ahol en is laktam tobb, mint 2 honapot. Roxburgh.. ugye senki sem felejtette el..? Jah es itt van vilag legdelebbi Starbucksa is, temahoz illoen.

A lakosok azzal magyarazzak boruk kulonlegesseget, hogy sok szoleszet nagyon kozel van a tengerhez, ez a hatas, es a sok helyen uralkodo hosszu napsutotte orak szama (tavasz-nyaron reggel 7tol este 10ig) vezet a specialis izhez.

Central Otago-ban van a vilag legjobb Pinot Noir-ja. Allitolag.. :)

Mar 1864-ben megkezdtek a szolok ulteteset, ami zelandi idoben nezve nagyon korai, megtapsolnivaloan tortenelmi evszam. Mivel fiatal orszagrol beszelunk. Aztan ebben a regioban a szolosoket felvaltottak a cseresznye es alma ultetvenyek, de a legelszantabb szolok megmaradtak es a termeszetes szelekcionak koszonhetoen tudjak a vilagbajnoki izt nyujtani. :)

Pinot Noir ezen a tersegen 1356 hektaron leledzik, a Chardonnay 45, a Sauvignon Blanc 43 hektaron terpeszkedik. Itt evente a napsutotte orak szama 1973 ora, 637 mm eves csapadekkal. Meglehetosen szaraz, szeles, de nem tikkaszto idojaras igazgatja a kis szoloszemeket. Magyarorszag 2000 ora napsutessel buszkelkedhet evente.

Ahol most tartozkodom, Marlborough terseg, azon belul is Blenheim varosaban igen nagy kulturaja van a boroknak. Az elozo szolosben, ahol nyomattam a melot, a hegy tetejerol at lehetett kukkantani az eszaki szigetre.

Az orszag legszarazabb legnaposabb regiojahoz van szerencsenk, ahol evente 2400 orat sut a nap, 655 mm-es esovel. Az itteni regio zaszloshajoja (vagy zaszlosbora haha) a Sauvignon Blanc 17800 hektarral waooow, a Pinot Noir 2400 hektaron helyezkedik, a Chardonnay 1000 hektaron. Itt is az 1800-as evek vegen beindult a szolobiznisz. A maorik ugy hivjak a teruletet, hogy "Kei puta te Wairau", jelentese termeszetesen mindegyikunk szamara egyertelmu. Ha megsem, akkor leirom mit jelent: a hely, ahol hatalmas luk van a felhok kozott. :)

A harmadik legszamottevobb regio a Hawke's Bay, ami az eszaki szigeten talalhato.

     

 2200 oras evi napsutessel es 800 mm-es evi csapadekkal, nedvesebb es kevesbe szarazabb helynek bizonyul, de lathatjuk, ez a regio is kozel fekszik az oceanhoz. A Red Blends 1400 hektaron terpeszkedik, a Chardonnay es a Sauvignon Blanc pedig 1000-1000 hektaron. A boraszat ugyanugy az 1850-es evekben vetette meg labat. A terulet egzotikuma, hogy bar nem a legnagyobb, kiterjedt, eghajlati, foldrajzi diverzitasnak orvendhet, mi meg ennek hatasara a sokfele bornak orulhetunk. :) Mondjuk en biztos nem, en nem szeretem. Kiveve a Tokaji aszut, a sok puttonyosat, az fini.

Helyet kell szoritanom a pezsgoknek is, Malborough-ban (ahol most vagyok) gyartjak a legtobb pezsit az orszagban. A bubik es a gyumi aranya egyenletesen oszlik szet az ital osszes mililitereben, legalabbis az NZ Wine honlap szerint.

Ha mar azt irtam, sokak szerint vilagbajnok a  Pinot Noir, fel is illendo sorakoztatni az okokat. 2013-ban 10 millio litert gyartottak, az elmult 5 evben 9.5 millio litert exportaltak. Wow. Tudtatok, hogy a szervirozasi homerseklete 15 fok? A deli szigeten sokfele megtalalhato ez a bor, valtozatos foldeken terem, ez okozhatja sikeresseget. Erdekes, hogy csupan az elmult 10-15 evben hoztak fel ennek a bornak a gyartasat, ugyanis a homerseklet fokent a Rizlingnek, Sauvignon-nak kedvezett.

Sauvignon Blanc borbol viszont tobbet exportalnak. 140 millio litert termeltek 2013-ban, ami sokkal tobb, mint a Pinot Noir, ezert tobbet is adnak el kulfoldon. Igazabol a bortermeles 72 szazalekat ez teszi ki a Sauvignon. Feher bor, ezert a zelandi homerseklet kituno a szolofajtanak, ami a kritikusok szerint a vilag legjobbjava teszik.. Erdekes, a zelandiak szerint az osszes boruk vilagbajnok.. :)

Export:

Az 1960-70-es evekrol el lehet mondani, hogy tengerentuli piacnak szinte csak az Egyesult Kiralysagot tudtak megszerezni (anyaorszagrol leven szo). Eros marketing tevekenyseggel tamogattak meg az ipart, melynek hatasara 2005-re megtriplazodott az ultetvenyek szama az orszagban. Olyan orszagoknak tudnak exportalni, mint Ausztralia, Amerika (mely par eve a legnagyobb vevo), Japan, es termeszetesen az UK, de mar csak az export 10 szazalekat teszi ki a brit import. Ezek a fontosabb orszagok, de ma mar tobb, mint 100 orszagban tudjak a borukat ertekesiteni. Gyonyoru, hogy ezen szolok 80 szazaleka csaladi, "kezmuves borok"!!

Marketing:

Az elmult 30 evben a kiwik igazi mestereive valtak boruk ertekesiteseben. Szinte az osszes szoleszetben van borkostolasi lehetoseg, mely kedvelt program a lakok koreben. Ezek a borkostolasok a tengerentulon is nepszeruek, itt tudjak csak igazan erezni a borkedvelok a zelandi bor kulonleges izet.

A turizmus is nagy segitsegere van az (bor)iparnak, vegyunk peldaul engem, en nem szeretem annyira a bort, de szoleszetben dolgozom, irok a blogomban a borokrol amit nem sok ember olvas, de kepzeljetek el, hogy ezt evente tobb 1000 ember megteszi, tamogatja, promotalja az italt, ez mindenkeppen hasznos.

Itt vannak meg a Sunday Market-ek, vasarnapi piacok is! Nem voltam piacra jaro tipus otthon, itt sem lettem az, viszont van valami kulonleges, aranyos legkore az itteni piacoknak. Nincsenek oreg nenik dagi hentes bacsik es nincs akkora tomeg sem. Mivel Uj-Zelandon vagyunk... itt emberek is alig vannak..

Aranyos, hogy ezek a szoleszetek joreszt csaladi tulajdonban maradtak, persze a foldeket sok esetben berlik az allamtol. Ezek a kis csaladok mennek ki a vasarnapi piacokra eladni, bemutatni a boraikat.

20150301_110157.jpg

Ez mondjuk nem bor, de gyumolcs. Blenheim-i piacon jartam, ami allitolag eleg nagy, ehhez kepest tok kicsi.

20150301_110320.jpg

 

20150301_110506.jpg

 

Itt peladul egy chile-i etelt lehet kapni husos pitenek irnam le. A resztvetel a piacon ingyenes az arusoknak, szamlat sem nagyon adnak. Szoval kerem a tippeket, hogy miket tudnek ott eladni. Csinaltam mar langost es mindenkinek nagyon izlett. Kellene suto, sator, auto, alapanyagok. SIma ugy... :)

Ha valaki ugy gondolja, olvasgatna meg a zelandi borokrol, akkor itt erdeklodhet:

http://www.nzwine.com/assets/sm/upload/b5/2j/rr/2n/NZW%20AR%202014_web.pdf

vagy itt

http://en.wikipedia.org/wiki/New_Zealand_wine#Trends_in_production_and_export

Ha az angoltudas szab gatat a forrasok tanulmanyozasaban, akkor itt egy online felulet, ahol gyorsan megtanulhatsz angolul http://www.5percangol.hu   :)

Ezek, illetve a sajat tapasztalataim voltak a post forrasa, majd megtanulok rendesen hivatkozni. Most nincs kedvem.

Breking news: a poszt irasa kezdeten (2 nappal ezelott) meg tenyleg szoleszetben dolgoztam, mara mar elvesztettem a munkam es most kereshetek masikat. Valoszinuleg koltozni fogok ismet, hogy hova, arrol fogalmam nincsen. Izgalmas az elet, ha ki vagy szolgaltatva az idojarasnak. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzelandifuti.blog.hu/api/trackback/id/tr947287799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása